Oppskrifter og tips om mat

Mat og drikke oppskrifter.

Jul med Hellstrøm – pinnekjøtt oppskrift


Hellstrøm lager pinnekjøtt
Eyvind Hellstrøm tilbringer fortsatt førjulstiden på hytta, hvor han teller ned dagene til juleaften. Etter en hyggelig kveld med Jørn Hoel er julestemningen etablert på hytta når Solveig Slettahjell og Fridtjof Såheim svinger innom. Solveig og Eyvind er gamle venner, og sammen tar de ansvar når Fridtjof innrømmer at han egentlig ikke har noen store tradisjoner forbundet med julen. Han er i gode hender, og suger til seg alle inntrykk når Eyvind og Solveig lager mat og pynter i hytta. Gjennom episoden blir vi bedre kjent med alle tre, og gåten for hvordan man lager det perfekte pinnekjøttet løses.

(for 6 personer)

* 3 kg pinnekjøtt (saltet, røkt og tørket)
* 1 bunt persille eller gressløk
* 1- 1,5kg kålrabi
* 500g smør

Grønnsaker til Buljong:

* 3 stk. Gulrøtter
* 3 stk løk
* ½ selleri
* 1 stk purreløk
* 5 stk laurbærblad
* 1 kvist timian
* 15 stk einerbær
* ½ ts malt hvitt pepper
* 1 knivspiss kajennepepper

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige struktur. Vi beregner fra tolv timer til et døgn i vann før sauen gjenoppstår.

Først lager vi en buljong. Vi kutter opp og renser løk, gulrøtter, purreløk og selleri. Sammen med laurbærblad, sort pepper, einebær, timian og en knivspiss kajennepepper legger vi dette i en kjele med 5 liter vann og lar dette koke en drøy time. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket. Pinnekjøttet koker vi direkte i buljongen! Sørg for at alt kjøttet er dekket med veske. La dette koke i ca en time.

Mens kjøttet koker lager vi stappe. Rens kålrabien og kutt den opp i terninger. Når den er ferdig kokt i saltet vann tar vi den varme kålrabien i en kjøkkenmaskin sammen med 250 g smør i terninger. Kjør dette til det er en fin pure og smak til med salt og pepper.

Til slutt er det sausen. Vi koker opp litt vann i en kjele og visper inn ca 250 gram smør. Litt etter litt. Til slutt visper vi inn hakket gressløk eller persille i sausen.

kilde/foto: tv3.no

You can leave a response, or trackback from your own site. Visited 72193 times, 7 so far today

21 Responses to “Jul med Hellstrøm – pinnekjøtt oppskrift”

 1. fanotheman says:

  hvor kan jeg finne oppskrift til middagen her??? pinnekjøttet så utrolig deilig ut :)))

 2. admin says:

  Posten er nå oppdater og oppskriften er lagt inn

 3. Jan Roger says:

  Holder på å prøve…. tror det blir kjempebra :-)

 4. Jan Roger says:

  Det ble det beste pinnkjøttet jeg noen gang har smakt …. ;-)
  Terningkast 6

 5. admin says:

  Flott med tilbakemeldinger på de som prøver oppskriftene. Jeg har ikke prøvd denne enda, har holdt meg til den tradisjonelle måten, men spørs om ikke jeg bør prøve denne ja.

 6. lar7 says:

  meget bra – spennede vri. kokte imidlertid kjøttet i 2 timer før det ble ordentlig mørt. familien er storfornøyd! godt nytt år!!

 7. Mona Stang says:

  Dette har jeg blitt servert av en dyktig kokk og er det mest kjønnsløse pinnekjøttet jeg har smakt. Sauen forsvant og saltet forsvant, igjen var det lammekjøtt servert fra suppekjelen.
  Mitt råd er å ikke gjøre dette hvis du har kvalitetskjøtt, og liker smaken fra saltet og tørket kjøtt. Altså klassisk preparert pinnekjøtt, utvannet og dampet med pinner.
  Hvis du liker en kvart kilo smør i mosen er du nok rimelig fransk – så hvorfor ikke prøve gåsefett?

 8. MM says:

  Kanskje kokken ikke er så dyktig da Mona, det er ikke en person som ikke har likt pinnekjøtt etter Hellstrøm oppskrift :)

 9. Per Christian says:

  Nå har vi brukt ei veske for å dekke kjøttet. Det vi sitter igjen med er ei veske som ikke ser ut (Louis Vuitton har sikkert sin del av skylda da veskene er kjøpt fra den humbugsjappa som er overprisa og ikke egnet til noe annet enn spankulering langs Bogstadveien), Pinnekjøttet smaker heller ikke videre bra, sett bort i fra at noen kan ha matfetisjer i retningen skinn og tekstilsmak. Har godeste Hellstrøm noen siste-i-litentips å komme med? Vi venter 20 gjester på middag her i morgen?

  Med prekær hilsen

  Per Christian

 10. Mona G-M says:

  Har forsøkt oppskriften og pinnekjøttet ble himmelsk! Og i tillegg luktet det fantastisk godt på kjøkkenet. Ny runde med dette i kveld og mange gleder seg :-)

 11. Anne Helgesen says:

  Jeg lagde denne nyttårsafta,og det er det beste pinnekjøttet vi noen gang har smakt.

 12. øivind schømer says:

  prøvd dette igår. fulgte oppskriften til punkt og prikke. Måtte koke kjøtte i ca 2/12 time før det ble mørt
  Buljongen ga overhodet ingen ekstra “piff”. Prøver ikke dette flere ganger. Får Hellstrøm litt “ekstra poeng” for maten sin.?
  Alle bøyer seg i støvet liksom.
  Nei, detta var ingen høydare!

 13. Moni H says:

  ååå, liker ikke slike motstridende tilbakemeldinger. Nå blir det skal-skal ikke fram til søndag……og så jeg som er vekt….

 14. Hildur says:

  Det er overhodet ikke ferdig mørt etter 1 og en halv time, slik helstrøm sa.
  Gjestene må vente en time til før maten kan bli servert på nytt.
  skammelig………………..

 15. stian says:

  Jeg skal prøve i morgen. I mine øyne er Hellstrøm en matgud så dette har jeg troen på. Til dere som ikke får det mørt: kanskje det er lurt å følge oppskriften. Står tydelig at kjøttet skal ligge i vann helt til det har fått tilbakr sin naturlige struktur:)

 16. Angel says:

  For det første – dette er en nydelig oppskrift, om man ønsker å forbedre pinnekjøttet ytterligere.
  For det andre et lite svar til vedkommende som mente 500 gram smør var mye – halvparten til mosen og halvparten til sausen – tilsammen blir dette 6 porsjoner, noe som igjen tilsvarer ca. 85 gram totalt per porsjon – som igjen ikke er så voldsomt mye – så hvorfor komme med halvspydige kommentarer i denne juletid?
  Finn noe annet å klage på, jeg vil tro du ikke har store problemer med det – du kan jo begynne med meg, Grinch…
  God jul, og gled dere over deilig pinnekjøtt, jeg skal ihvertfall aldri lage det på gamlemåten igjen…

 17. Jan Frøyen says:

  Som flere her; fulgte matkongens oppskr meget nøye; Grei rett, men man får kokt lammkjøtt, har fint lite med klassisk dampet pinnekjøttrett å gjøre ;
  1) kjedelig fargeløst ynkelig utseende 2) ikke mørt etter “vel over en time” 3) buljongen enslags “waste”, setter lite “smak” på kjøttet i forhold til forbruket. Sikkert enklere å få til for de fleste. Kan sikkert også fallere litt på kjøttkvalitet med denne varianten. Men skal du invitere på en klassiker, for all del; gjør det på den tradisjonelle måten, og kanskje ikke Hellstrøms pinekjøtt denne gang :)

 18. Nina Weisner says:

  Pinnekjøtt er julas høydepunkt,og laget på Hellstrøms vis ble det en høydare. :-)

 19. Jan Aril says:

  Hei

  Jeg løste middagen ved å lage to typer: hellstrøm og tradisjonell ;) Alle gjestene likte tradisjonell best. Dampet med hvitløk, laurbær og einer.

  Den typiske pinnekjøttsmaken ble litt borte på hellstrømmåten , men ble mye saftigere selvsagt.

  Nå er jeg jo ikke hellstrøm så kan hende jeg bommer, men jeg ville kanskje gjort pinnekjøttet tradisjonelt og tilberedt tilbehøret på hellstrøms geniale måter.

 20. sara korneliussen says:

  holder på med å koke grønnsakbuljongen til pinnekjøttet, lukter himmelsk, gleder meg.
  Synes det blir for galt når enkelte personer her inne gir Hellstrøm skylden for at pinnekjøttet er seigt, det er da ikke han som har laget eller kjøpt det til dere…. At det er stor forskjell på kjøttkvaliteten er da noe alle vet!!

 21. lms says:

  Saftig og godt pinnekjøtt. Ingen stor forskjell på smaken, da jeg etterhvert smakte at mengde grønnsaker ble for lite i forhold til mengde vann. Må prøve igjen, og da med mer grønnsaker til den endelige buljongen. Ser potensialet, men innser i ettertid at oppskriften må endres noe…Går opp stien en gang til

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.